Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe w Radomiu i Wyższa Szkoła Handlowa zachęcają, żeby w Dzień Dawcy Szpiku zarejestrować się jako dawca. Będzie to można zrobić już w sobotę, 1 grudnia, w restauracji Łyżka i Widelec oraz w WSH.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

– W najbliższą sobotę odbędzie się Dzień Dawcy Szpiku. To szansa, aby pomóc osobom chorym na białaczkę i inne ciężkie choroby – zachęca radomski WOPR.

Jako potencjalny dawca szpiku będzie można rejestrować się w godz. 9-17 w restauracji Łyżka i Widelec przy ul. Żeromskiego 52 oraz w Wyższej Szkole Handlowej przy ulicy Traugutta 61. Może to zrobić każdy zdrowy człowiek w wieku od 18 do 50 lat z wagą co najmniej 50 kg. Rejestracja trwa ok. 5-10 minut i polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony polika. Trzeba też wypełnić odpowiednie formularze. Musimy mieć z sobą dowód osobisty.

– Wśród wolontariuszy będziemy mieli osoby, które zarejestrowały się jako potencjalni dawcy szpiku – zapowiadają Paweł Stefański i Marta Pośnik, inicjatorzy kampanii.

To już szósta taka akcja organizowana przez WOPR w Radomiu i WSH.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem