Mleczna
Lodziarnia Mleczna jako pierwsza przetarła szlaki lodów rzemieślniczych i przebojem wkroczyła na rynek lodziarski w Radomiu. Działają od maja 2016 r. i już podbili serca wielu radomian i przyjezdnych. Kilometrowe kolejki ustawiające się do okienka z lodami nie odstraszały najbardziej spragnionych nietypowych smaków. Jak podkreślają w Mlecznej, są to lody robione w sposób naturalny.
ANDRZEJ MICHALIK
- Lody naturalne, bo powstają od podstaw w naszej lodziarni. Przygotowujemy je na bazie świeżego mleka, świeżej śmietanki, ziół, owoców i bakalii - tak jak dawniej robili to rzemieślnicy, zanim pojawiły się sztuczne zagęstniki, emulgatory, barwniki i konserwanty. Tylko sprzęt mamy lepszy, bo dzięki nowoczesnym maszynom nie musimy już ucierać ich w bańce z lodem i mamy dużo większą kontrolę nad procesem technologicznym - mówi Łukasz Ornatowski, właściciel Mlecznej.
Każdego dnia oferują dwa inne, niebanalne smaki.
- Wybór smaków u nas jest praktycznie nieograniczony. Co dzień do lad trafiają dwa unikatowe smaki dnia, które już nie powtórzą się w tym sezonie. Mamy bardzo kreatywną załogę i oprócz klasycznych połączeń ciągle mieszamy nowe smaki w poszukiwaniu nowych doznań - efekt czasami jest wręcz niesamowity. Figa z makiem, cytryna z czerwoną bazylią, rokitnik z rozmarynem, pistacja z różową solą himalajską, miód malina, belgijska czekolada z chilli, aqua fresca, banan w pierniku i rumie, gruszka z imbirem z kolorowym pieprzem - wylicza właściciel. Mają też ofertę weselną i na imprezy firmowe - lodowy rydwan, z którego serwują lody bezpośrednio na imprezie.
Lody Mlecznej są dostępne w czterech miejscach w Radomiu: przy ul. Wernera 5, Sienkiewicza 30, przy Sezamie oraz przy ul. Focha. Za jedną porcję zapłacimy 4 zł, za dwie - 7,50 zł, trzy to koszt 10 zł.
NATALIA MIASKO
Wszystkie komentarze