Lodziarnia Mleczna przetarła szlaki lodów rzemieślniczych i przebojem wkroczyła na rynek lodziarski w Radomiu. Kilometrowe kolejki ustawiające się do okienka z lodami nie odstraszały najbardziej spragnionych nietypowych smaków. Jak podkreślają w Mlecznej, są to lody robione w sposób naturalny.
- Lody naturalne, bo powstają od podstaw w naszej lodziarni. Przygotowujemy je na bazie świeżego mleka, świeżej śmietanki, ziół, owoców i bakalii - tak jak dawniej robili to rzemieślnicy, zanim pojawiły się sztuczne zagęstniki, emulgatory, barwniki i konserwanty. Tylko sprzęt mamy lepszy, bo dzięki nowoczesnym maszynom nie musimy już ucierać ich w bańce z lodem i mamy dużo większą kontrolę nad procesem technologicznym - mówi Łukasz Ornatowski, właściciel Mlecznej.
W tym momencie mają już pięć lokali i w lipcu planują otwarcie kolejnego, tym razem na deptaku.
MARTA DUDZINSKA
- Ten sezon zaczął się wyjątkowo wcześnie i pełen był nieoczekiwanych zwrotów pogodowych. Jeszcze w marcu miewaliśmy weekendy z fajnym słońcem i pierwszymi kolejkami po dłuższej zimowej przerwie, a tydzień później odgarnialiśmy gruby śnieg sprzed naszego okienka. Rozpoczęliśmy klasykami znanymi z poprzednich sezonów w Mlecznej - świeżą śmietanką, soczystą truskawką, maliną i mleczną czekoladą, ale także kiwi-banan, karmelem z różową solą himalajską, lodami chałwowymi czy robionymi z sernika królewskiego. Teraz eksperymentujemy przede wszystkich z sorbetami - malina z bananem, agrestem, truskawka z mango, banan z rabarbarem czy pomarańcza z marakują. Próbujemy również połączeń owoców z ziołami: miętą, melisą, rozmarynem - wylicza Łukasz Ornatowski. Ekipa Mlecznej lubi zaskakiwać klientów, dlatego nieraz zobaczymy u nich na ladzie: krem z białej pietruszki, palonego czarnego kokosa, gruszki z imbirem, wiśnię z kolorowym pieprzem, morelę z chilli, słone pistacje, lody z koziego sera czy z radomskich browarów kraftowych.
- Ostatnimi czasy obserwujemy też coraz silniejszy trend na lody vege, fit czy pozbawione glutenu. Stąd też pomysł na Wege Środy, z cieszącym się ogromną popularnością vege rokitnikiem, czy lody ze zmniejszoną ilością cukru, na bazie ksylitolu z dodatkiem protein - mówi ekipa z Mlecznej.
Wraz z początkiem lata Mleczna otwiera nową lodziarnię na deptaku i szykuje sporo lodowych niespodzianek. - Możemy tylko zdradzić, że będzie to coś z radomskiej klasyki i smaków naszego dzieciństwa. Kolejna 'legenda', z którą #Mleczna Ekipa chce się zmierzyć. Lody dla nas to już coś więcej niż tylko solidne rzemiosło, dlatego często pozwalamy sobie na mniejszą lub większą odrobinę ekstrawagancji: miny klientów przy okienku? Bezcenne! - zdradza Łukasz Ornatowski.
Lody Mlecznej są dostępne teraz w Radomiu: przy ul. Wernera 5, Sienkiewicza 30, przy Sezamie, przy ul. Focha 13 oraz przy ul. Bulwarowej na Halinowie.
Wszystkie komentarze
Tylko, że ta gałka za 4 zł jest taka wielka jak trzy gałki (np. lodziarnia w Leclerc) po 2,5. Zresztą, zawsze możesz sobie jechać z termosem do Krakowa po lody...