Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie wolno pozostawiać żywności ugotowanej w temperaturze pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane szybko psujące się produkty najlepiej przechowywać w lodówce ( w temperaturze poniżej 5 st. C) Należy utrzymywać wysoką temperaturę gotowanych potraw tuż przed podaniem (ok. 60 st. C). Nie wolno przechowywać zbyt długo żywności. Nie należy rozmrażać zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej. Wcześniej trzeba zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzejnych.
Mikroorganizmy mogą mnożyć się bardzo szybko, jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5 st. C lub powyżej 60 st. C, mikroorganizmy tak szybko nie wzrastają lub nie wzrastają wcale. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy mnożą się w temperaturze poniżej 5 st. C.
Wszystkie komentarze