Punktualnie o godz. 9 przy Grzecznarowskiego swoją działalność rozpoczął dziś nowy lokal szybkiej obsługi. W ofercie ma też osobne menu dla wegetarian i wegan, w którym królują roślinne burgery i ser halloumi
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Konkurent McDonalds'a, Burger Kinga i KFC właśnie wprowadził się do Radomia. MAX to szwedzka marka restauracji szybkiej obsługi. Powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje we własności założyciela marki i jego rodziny. Przedstawiciele byli dziś obecni w Radomiu. Firma szczyci się smakiem swoich burgerów, frytek czy shake’ów. Oprócz produktów z wołowiny czy kurczaka marka mocno stawia na ofertę bezmięsną.

Radomianie mocno zainteresowani

MAX Burger Premium powstał w Radomiu, przy al. Grzecznarowskiego 46A w Radomiu. Całkowita powierzchnia dwukondygnacyjnego budynku to 527 m kw. Na sali jadalnej jest ponad sto miejsc siedzących, ogródek oferuje siedemdziesiąt kolejnych. Goście mogą składać zamówienie przy jednej z dwóch tradycyjnych kas lub skorzystać z jednej z pięciu kas samoobsługowych. Cały budynek ma szarą fasadę charakterystyczną dla tej sieci. Wnętrze urządzone w stonowanym skandynawskim charakterze. Kolorystycznie dominują szarości. W środku naturalne drewno i zaaranżowanie części stolików w ustawieniu amfiteatralnym.

- MAX działa w Polsce dopiero od czterech lat. Mimo to mamy już spore i wciąż rosnące grono fanów, także z Radomia. W ostatnich miesiącach otrzymywaliśmy od nich mnóstwo pozytywnych sygnałów. Pytali o datę otwarcia, lokalizację; cieszyli się, że w ich mieście pojawi się alternatywa dla amerykańskiej konkurencji. Jesteśmy bardzo ciekawi, jak przełoży się to na popularność naszej restauracji. Zrobimy wszystko, by zaoferować im najwyższy poziom usług i najlepszy smak – mówi Jerzy Jakubiak, country manager Poland w MAX Premium Burgers.

Tłumy czekały na wejście do środka

Szwedzka sieciówka fast food MAX Premium Burgers otworzyła się w Radomiu. Tłumy na otwarciu
Szwedzka sieciówka fast food MAX Premium Burgers otworzyła się w Radomiu. Tłumy na otwarciu Marta Dudzińska

Mimo wczesnej pory, na otwarcie w środowy poranek czekały prawdziwe tłumy, zainteresowana była głównie młodzież. Lokal dla swoich pierwszych gości przygotował specjalne kupony i promocyjną ofertę.

To 12. lokal szwedzkiej sieciówki w Polsce. Obecnie sieć zatrudnia ok. 6000 pracowników w ponad 170 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii, Polski i Egiptu. Pierwsza restauracja MAX Premium Burgers w Polsce ruszyła we wrześniu 2017 r. Dziś polska sieć liczy 12 lokali: w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Radomiu i na Śląsku. Firma planuje otwarcia kolejnych, m.in. w Krakowie, Płocku.

- MAX poważnie traktuje swoją odpowiedzialność środowiskową. Po pierwsze, kompleksowo mierzy swoje emisje gazów cieplarnianych. Po drugie, systematycznie je obniża w odniesieniu do poziomu sprzedaży. Po trzecie, usuwa z atmosfery gazy cieplarniane w ilości odpowiadającej co najmniej 110 proc. swoich emisji. W 2019 roku MAX został jedyną europejską marką nagrodzoną przez ekspertów ONZ w konkursie Global Climate Action Award w kategorii „Go Climate Neutral Now" - chwali się Dominik Szulowski, PR manager MAX Premium Burgers.

Restauracja MAX Premium Burgers w Radomiu będzie otwarta przez cały tydzień, od poniedziałku do niedzieli, w godzinach 8-23. Na razie obowiązuje specjalna powitalna oferta. W najbliższym czasie dania z restauracji szybkiej obsługi będzie można również zamawiać w aplikacjach dowozowych.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Wydarzenie kulturalne miesiąca - nowy burger w mieście
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    90gpbf74tn5FMXsqOCFYRYR7xhrnFTa4Sey1oapbmVQ=