Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. – Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.
W tym roku do konkursu zgłoszono aż 106 produktów żywnościowych. Wzięli w nim udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne cztery otrzymały wyróżnienia kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się dwóch producentów indywidualnych z subregionu radomskiego.
Laur Marszałka otrzymał Przemysław Górlicki z Pawłowa (powiat szydłowiecki), który wytwarza miód spadziowy. W odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje on z nektaru kwiatów i jest wolny od zanieczyszczeń przemysłowych. Gospodarstwo, w którym jest produkowany, znajduje się bowiem w otoczeniu lasów i sadów.
– Nasz miód składa się w stu procentach z tego, co przynoszą pszczoły. Interesuje nas produkcja najwyższej jakości, by nigdy nie wstydzić się tego, co proponujemy naszym klientom, i by oni mieli ochotę ponownie sięgać po nasze miody – mówi Przemysław Górlicki, producent nagrodzonego miodu spadziowego.
Wyróżnieniem zostało uhonorowane Koło Gospodyń Wiejskich "Górnianki" z Bieszkowa Górnego (powiat szydłowiecki), które wypieka słynny w całej okolicy chleb od Bieszkowianek.
Wszystkie komentarze